maanantai 15. elokuuta 2011

Viikonloppumurkinaa

Aamiainen jää usein vähemmälle huomiolle, eli yleensä kokonaan väliin, mutta onneksi viikonloppuna on aikaa panostaa siihenkin. New Yorkin aamupalat ovat pitkään olleet mielessämme ja aikeena on ollut joskus kokeilla itsekin näitä aamupalareseptejä. Mieleenpainuvin aamianen New Yorkissa oli, ah, niin hyvää, mutta todella yksinkertaista. Tuoretta bagelia, tuorejuustoa, kylmäsavulohta ja uppomuna. Aamiaisen kruunaa kuppi kahvia ja bloody mary (mitä ei muuten kyseisessä osavaltiossa saa ainakaan sunnuntaisin ennen klo 12). Päätimme kokeilla uppomunia, mutta koska tämäkään aamupala ei ollut etukäteen suunniteltu, piti pärjätä niiden ainesten kanssa mitä kaapista löytyi.

Uppomuna ja kylmäsavulohi

kananmuna
etikkaa
suolaa ja pippuria
ruohosipulia
kylmäsavulohta
ruisleipää

Lämmitä keitinvesi kattilassa kiehuvaksi. Veden ei kannata antaa kiehua ihan täysillä, jottei tulos ole munakokkeli keitettynä. Kun vesi on kuumaa, lisää siihen noin ruokalusikallinen etikkaa – tämä kuulemma auttaa pitämään munan kasassa. Riko muna pieneen juomalasiin, josta se on helpompi lisätä kattilaan. Ennen munan lisäämistä veteen, pyöräytä vesi kauhalla siten, että veteen tulee pieni pyörre ja lisää muna siihen. Muna keittyi noin 3 tai 4 minuuttia, jolloin uskoin sen olevan kypsää siten, että keltuainen on vielä vähän juoksevaa. Hyvä tuli. Itse en tohtinut laittaa samaan kattilaan montaa munaa kerralla, vaan teimme ne yksitellen.


Olisin tarjonnut uppomunan paahtoleivällä, mutta koska meillä harvemmin on vaalea leipää, eikä sitä ollut nytkään, tarjosin sen ruisleivän ja kylmäsavulohen kanssa. Päälle ripaus pippuria, suolaa ja vähän ruohosipulisilppua.



Grillikausi jatkuu
Säiden ollessa vielä lämpimät on otettava grillikaudesta kaikki irti. Yski suosikeista on yksinkertaiset ribsit ja coleslaw-salaatti. Tässäkin turvaudumme Chef Wotkinsin baby ribseihin, joita parempia emme ole löytäneet.
Nopea coleslaw-kaalisalaatti
1/2 kaali
1 porkkana
2rkl majoneesi
2 rkl kermaviili
suolaa,pippuria

Tähän vuoden aikaan kaali on niin makeaa, että sitä ei tarvitse edes itkettää ja salaatin teko on nopeaa. Suikaloi kaali ja porkkana pieneksi kulhoon. Sekoita erillisessä astiassa majoneesi ja kermaviili ja lisää sitten kaalisalaattiin. Sekoita huolellisesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä kylmään makustumaan.

Chef Wotkinsin Baby Ribs

ribsejä
suolaa, grillimaustetta
hunajaa
hickory bbq sauce (vaihtoehtoisesti hoisin-kastike)

Kuivaa ribsit talouspaperilla. Mausta suolalla oman maun mukaan. Useissa grillimausteissa on paljon suolaa, joten sen kanssa on oltava varovainen. Toisaalta, grilliliha ilman suolaa on aika kamalaa. Tämän jälkeen hiero ribseihin omavalintaista grillimaustetta. Meidän mausteseos taisi tällä kertaa olla jokin Etelä-Afrikan tuliainen ja sisältö täten hieman arvauksen varassa. Tämän jälkeen ribseihin hierotaan vielä hunajaa. Se tuo makuun ihanasti makeutta ja auttaa glaseerauksen aikaansaamisessa.
Tässä kohtaa ribsit voi jäädä imemään mausteita huoneenlämpöön samalla kun grilli sytytetään. Paras tulos tulee puugrillistä.
Ribsejä grillataan noin 30 minuttia, jonka jälkeen ne sivellään bbq kastikkeella (vaihtoehtoisesti esim. Hoisin-kastikkeella tulee myös todella maukasta) ja grillataan toiset 10 minuuttia. Tavoitteena on saada läpikypsät ihanasti glaseerautuneet ribsit.
Tarjoile coleslaw-salaatin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti