tiistai 6. syyskuuta 2011

Pienet lihapiirakat



Inspiraatio piirakoihin tuli Englannin erilaisista pie-ruoista, sekä aussien pikku lihapiirakoista. Tämä on valtavan helppo ja muunneltavissa oleva resepti. Täytteeksi sopii niin jauheliha, kuin kokolihakin, sekä kana, possu, jne. Samalla reseptillä voi tehdä piirakan isompaankin vuokaan. Tällä kertaa teimme pikkupiirakoita, jotka ovat oivaa fingerfoodia ja sopivat hyvin esim. piknikille tai mökille huikopalaksi.


500 g paistinjauhelihaa
1 sipuli
1 sellerin varsi
1 porkkana
Wocestershire-kastiketta
2 dl lihalientä
1 prk tomaattipyrettä (70g)
suolaa, pippuria
1 kananmuna
2 pkt piirakkataikinaa
yrttejä
(punaviiniä)

Kuullota sipuli paistinpannulla. Kuutio porkkana ja selleri pieneksi ja lisää pannuun. Paista hetki sipulin kanssa, lisää sitten jauheliha ja ruskista. Mausta seos yrteillä (laakerinlehti, oregano, tms.), suolalla, pippurilla ja Wosestershire-kastikkeella. Mikäli käytät punaviiniä, lisää se tässä kohtaa. Kiehuta hetki, lisää sitten tomaattipyre ja lihaliemi. Anna kiehua hiljalleen ainakin 30 min. Tulos on yleensä sitä parempi, mitä kauemmin kiehuttelee.

Kastike saa olla hieman juoksevaa, joten jos se on päässyt liian kuivaksi, lisää hieman lihalientä tai vettä.
Ota piirakkataikinat käsittelyyn kun ne ovat tarpeeksi sulat kaulimista varten. Kauli taikina sopivan ohueksi piirakkataikinaksi. Leikkaa taikinasta ympyröitä jotka ovat hieman isompia kuin muffinivuoat. Tähän sopii hyvin esim. juomalasi.





Täytä kupit lihakastikkeella. Leikkaa sitten taikinasta hieman pienempiä ympyröitä ja tee niistä "katto" piirakoille. Nipistele reunat kiinni haarukalla, jotta lihakastike ei pääse valumaan ulos paiston aikana. Voitele piirakat kananmunalla ja paista noin 20 minuuttia 180C uunissa.

3 kommenttia:

  1. Jännityksellä luin että käytätkö punaviinin piirakoihin vai juotko sen ruuanlaiton omassa. ;) Hyvä Ulpu, olet kirjoitellut ahkerasti!

    VastaaPoista
  2. Ha ha! Osa meni suoraan suuhun!

    VastaaPoista
  3. Tein piirakoita ohjeiden mukaan ja niistä tuli todella harkullisia. Niin kauniita en niistä saanut, että olisivat kelvanneet myyjäisiin, joka oli alkuperöinen tarkoitus- omiin suihin menivät kaikki, niin piirakat kuin viinitkin.

    VastaaPoista