maanantai 26. syyskuuta 2011

Tattirisotto


Viikonloppuna löytyi sienireissulla vielä tatteja. Näitä käytettiin heti ja tehtiin maukaus ja syksyinen tattirisotto. Tämä on aika reilu annos.

1 - 2 dl tattia kuutioituna ja esipaistettuna
1 litra kasvislientä
1 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 lehtisellerin varsi ohuina viipaleina
400 g risottoriisiä
1-2 lasia kuivaa valkoviiniä
50 grammaa voita
100 grammaa parmesaaniraastetta
suolaa, pippuria

Kuumenna kasvisliemi. Kuumenna sitten toisessa kattilassa oliiviöljy, lisää joukkoon silputut sipulit ja sellerin viipaleet. Anna pehmetä parisen minuuttia, lisää sitten valkosipuli ja kypsennä vielä 2-3 minuuttia. Lisää hieman lämpöä ja mittaa riisi kattilaan. Sekoita riisiä noin minuutin ajan kattilassa kunnes ne kuultavat. Lisää viini ja jatka sekoittamista.

Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja kunnon ripaus suolaa. Vähennä lämpöä haudutuslämmöksi. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan jotta risotosta tulee ihanan kermaista. Kun lientä on mennyt noin puolet, lisää esikypsennetyt tattikuutiot risottoon. Tähän koko vaiheeseen menee noin 15-20 minuuttia kunnes liemi on käytetty. Maista sitten riisiä. Sen kuuluu antaa vastusta hampaille, eli ei saa olla läpikypsää. Ellei, niin jatka vielä ja lisää lientä. Jos liemi on loppunut, voi jatkaa vedellä. Risotto saa jäädä aika löysäksi, sillä se voi muuten helposti jämähtää seuraavassa vaiheessa jäykäksi möykyksi. Ja risotto on parasta kun se on aika vetelää ja kermaista!

Ota risotto liedeltä, lisää voi ja parmesaani. Sekoita varovasti joukkoon ja pane kansi päälle. Anna risoton muhia 2-3 minuuttia ja sitten se on valmista!

Risotto tarvitsee kunnon nokareen voita ja parmesaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti