torstai 9. toukokuuta 2013

Dim Sum -nyytit

 

Olen aina pitänyt dim sumista. Sitten matkustimme Jannen kanssa Hong Kongiin ja kerrassaan hurahdin niihin! Dim sum ravintoloissa näitä herkkuja tuodaan bambuhöyryttimissä kärryllä pöydän ääreen kuin jälkkärivaunu ikään, josta voi sitten sormella osoittamalla valita mieleisiään nyyttejä. Tämä oli meille erityisen mieleistä, sillä menun ymmärtäminen oli usein vaikeaa!

Minun on ollut tarkoitus tehdä dim sumia monta kertaa, mutta olen aina ajtellut että se on kamalan vaikeaa ja vaivalloista. Nyttemmin ostimme Tokiosta sellaisen bambu-höyrytyshässäkän, joten pakko oli päästä sitä kokeilemaan. Tämän lisäksi, Jannen uudessa Possu-kirjassa oli dim sum resepti, joten kaikki tähdet näytti olevan paikallaan kokeilulle.

Dim sumin teko oli yllättävän helppoa. Hankalin ja aikaavievin kohta on nyyttien täyttäminen. Käytin Vii Voanista ostamiani wonton-taikinakuoria ja ne oli kyllä kovin pieniä. Oli hankala saada ne haluttuun muotoon. Muutama meni yrittäessä rikki. Muutoin onnistui hyvin ja oli todella maukkaita. Suosittelen. Me teemme näitä aivan varmasti uudestaan.

Dim Sum
200 g possun jauhelihaa
100 g katkaravun lihaa
1 kevätsipuli
2 cm inkivääriä hienoksi jauhettuna
1/2 punainen chili
seesamiöljyä
osteri-kastiketta
soijaa
sokeria
tuoretta korianteria

wonton-taikinakuoria

Dippikastike
5 rkl soijaa
3 rkl riisiviiniä tai miriniä
ripaus tummaa sokeria
2 tl seesamiöljyä
1/2 punainen chili hienonnettuna
1/2 hienonnettu kevätsipuli

Ota wonton-taikinat pakastimesta sulamaan.

Sekoita heinonnettu katkaravun- ja porsaan jauheliha yhteen. Mausta inkiväärillä, sokerilla, chilillä, kevätsipulilla, seesamiöljyllä, osteri- ja soijakastikkeella. Chilin voimakkuus vaihtelee, joten kannattaa tarkistaa se ensin ennen kuin laittaa koko chilin taikinaan, jottei tule liian tulista. Höyrytetyt dim sumit ovat sen verran hienovaraisia maultaan, ettei kannata laittaa liikaa chiliä.

Tee dippikastike valmiiksi yhdistämällä kaikki sen ainekset.

Laita yksi wonton-taikinakuori leikkuulaudalle. Laita noin teelusikallinen täytettä kuoren keskelle. Voitele reunat vedellä. Purista kuoren reunat yhteen ja kierrä niitä hieman myötäpäivään sulkeaksesi nyytin.  Omamme ei tule kauneuskilpailuja voittamaan, mutta olivat ihan kelvollisia ja maku sitäkin parempi.

Vuoraa bambu höyrytyskori leivinpaperilla. Laita nyytit koriin ja höyrytä kattilan tai wok-pannun päällä noin 7 minuuttia. Nyytit kypsyvät hyvin myös useasa kerroksessa. Me laitoimme levinpaprin päälle myös ripauksen öljyä ensimmäisen satsin jälkeen, sillä nyytit jäivät helposti kiinni paperiin ja ne menevät helposti rikki.
 
Tarjoile dim sumit heti dippikastikkeen kanssa.







10 kommenttia:

  1. Minun ainoa tällainen höyrytyskokeiluni meni pilalle juuri sen vuoksi, että surkuhupaisan näköiset nyyttini tarttuivat ja menivät rikki. Ehkä myös kuoret olivat johonkin toiseen tarkoitukseen, niitä pakkauksia on vaikea tulkita ja aasialaisen kaupan avulias myyjä vakuuttaa, että kaikki käy kaikkeen:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pakkauksien tulkitseminen on joskus haasteellista. Kerran yritin tehdä samosoja ja se oli ihan katastrofi - syytin tietty kauppiaan myymää taikinaa. Sittemmin kun olen ehtinyt rauhoittua, tuli mieleen että toki voi olla että kokissakin oli hitunen vikaa.... :)

      Poista
  2. Herrrrkullista! Dim sumit on myös minun supersuosikkeja. Tulisipa Suomeenkin jokin hyvä dim sum -paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Ilmoittele jos joskus sellaisen löydät.
      Noh, ainakin höyrytyshässäkällä on käyttöä kun näitä pitää väsätä itse!

      Poista
  3. Voi vitsi, enpä ole koskaan minäkään uskaltautunut dim sumeja kokeilemaan, kun olen myöskin ajatellut niiden olevan kauhean vaikeita tehdä. Ihanan näköisiä!

    Minulla on riisinkeittimessä sellainen höyrytysosa, ja sitä tulee kyllä käytettyä valitettavan harvoin. :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Pitäisi oppia käyttämään höyrytystä ruoanlaitossa enemmän.

      Poista
  4. Minäkin ihastuin dim sumeihin kertalaakista, ja harmittelen, ettei niitä meiltä päin saa. Haaveena olisi tehdä niitä itse. Korvamerkkaan nyt kyllä tämän reseptin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli yllättävän helppo tehdä. Ei kovin kauniita, mutta oikein maukkaita. Just eilen katsoin jotain vanhaa Bourdain jaksoa Taipeista, missä herra söi dim sumia. Vitsi, että nillä on siellä sorminäppäryyttä. Olivat tosi kauniita ja herkullisen näköisiä!

      Poista
  5. Onko porsaan ja katkaravun liha jo kypsää ennen höyrytystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, ne olivat raakaa. Ehtii kypsyä hyvin höyryttäessä.

      Poista