maanantai 15. heinäkuuta 2013

Chana dal -linssikastike


Onko muille Punnitse & Säästä tuttu liike? Itse tutustuin siihen vasta tänä keväänä sattumalta, kun olin käymässä Vuosaaren Columbuksessa. Ihastuin heti! Sieltä saa ostettua irtotuotteena eri ruokatavaroita juuri niin paljon tai vähän kuin haluaa. Tarjontaa oli melkoisesti; jauhot, linssit, pavut, leseet, riisit, murot ja myslit... Tämän lisäksi tarjolla on paljon muitakin kuin irtotuotteita; teetä, kastikkeita, jne. Olin oikein tyytyväinen, sillä löysin myös PG Tips -teetä, johon etenkin Janne on ihastunut Lontoon keikoilla. Meille tämä liike ei ole ollut kyllä mikään säästökohde, kun valitettavasti kassiin tuli myös kaikenlaisia pähkinäöljyjä ja mitä vielä. Ostimme myös chana linssejä, joista ajattelin nyt valmistaa daalia ja muistella viime vuoden Malesian lomaa.

Olimme vastikään myös Hakaniemessä Indian Marketissa, josta löysin kivan näköisen mausteseoksen (chaat masala seasoning), jota käytetään mm. daalissa. Tuo Indian Market on myös kiva liike jos pitää intialaisesta ruoasta ja kulkee Helsingin suunnalla. Sieltä löytyy mm. paneer juustoa ja gheetä, jos ei itse halua tehdä. (Samoin kuin tuota PG Tips -teetä! Nyt sitä löytyy sitten joka paikasta!)

Chana dal
250 g chana linssejä
1-2 sipulia
1 punainen chili
4 cm pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
1 tomaatti
2 rkl tomaattipikkelssiä tai tomaattipyrettä
2-4 rkl Intialaista mausteseosta - garam masala tms.
1 tl chiliä
2 tl kurkumaa
2 tl juustokuminaa
1 pieni purkki kookosmaitoa
korianteria
2 rkl gheetä tai öljyä paistamiseen

Huuhdo linssit huolellisesti ja jätä odottamaan. Chana-linssit keittyvät kauemmin kuin normit punaiset linssit joita yleensä käytän, joten helpompaa olisi varmaan ollut esikeittää linssit vedessä. Koska näin en ollut ymmärtänyt tehä, keittelin seosta lopuksi ainakin 2 tuntia. Vaihtoehtoisesti linssien liottaminen ennen keittämistä voisi toimia. Mutta lähdettiin taas vähän soitellen sotaan. :)

Kuumenna ghee tai öljy kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja kuullota hetki. Lisää sitten murskattu valkosipuli, hienonnettu chili, sekä raastettu inkivääri. Paista muutama minuutti. Mausta Intialaisella mausteseoksella. Itse käytin tuota chaat masala -maustetta, jossa oli aika hyvin potkua. Tämä oli hyvä, sillä tuore chili jota käytin oli omasta kasvihuoneesta, eikä se ollut kovin tulista...

Lisää kattilaan pilkottu tomaatti ja tomaattipikkelssi. Jatka paistamista hetki.  Laita kattillaan huuhdotut linssit, kookoskerma ja vettä. Linssit imevät aika paljon vettä, joten sitä joutuu varmasti lisäämään keittämisen aikana. Ellei sitten ymmärrä esikeittää, kuten aiemmin mainistsin.

Lisäilin keittämisen ohessa vielä ripauksen chiliä, kurkumaa ja juustokuminaa, mutta muutoin olin aika tyytyväinen uuteen mausteseokseeni.

Lisää lopuksi tuoretta korianteria pintaan.
 
Tuli muuten maukasta! Onneksi linssejä jäi vielä purkkiin!

Intialaisen mausteseoksen voi tehdä helposti toki itsekin, mutta joskus laiskottaa ja tulee käytettyä valmisseoksia. Tämä seos oli hyvä.

Punnitse & Säästä

2 kommenttia:

  1. Hyvän kuuloinen resepti! Ihanaa, etten ole ainoa, joka joskus kokkaaa "kato oho" -tyylillä... ;-)

    Ja kiva kun muistutit tuosta Hakaniemen kaupasta, sinne en ole älynnyt lähteä miesmuistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tää "kato oho" -tyyli on lähinnä se normi!

      Minäkään en ole käynyt Indian Marketissa pitkään aikaan, joten mopo vähän karkasi käsistä... :-)

      Poista