sunnuntai 11. elokuuta 2013

Hirvenliha ragu


Hirvenmetsästyskausi lähenee kovaa vauhtia. Sen huomaa siitä että viime vuoden viimeisiä hirvenlihoja syödään nyt vähän urakkameiningillä. Perjantaina syötiin hyvät hirven pippuripihvit ja eilen tehtiin paroninpaistista hirvenliha ragu. Tuo parnoninpaisti on ymmärtääkseni jotain hirven pohjetta.

Ruoka oli ajankohtaan nähden aika syksyistä, mutta vitsi että tuli hyvää, siitäkin huolimatta että resepti oli taas luokkaa katsotaan mitä kaapista löytyy.

Tämä oli runsas resepti ja osa ragusta menikin pakastimeen.

Hirvenliha ragu
1 kg hirven paisti 
300 g rasvaista possun kylkeä
1 tölkki tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
2 sipulia
3 porkkanaa
3 sellerin vartta
4 valkosipulin kynttä
kuivattuja mustatorvisieniä
1 laakerinlehti
1/2 l lihalientä
2 dl punaviiniä
loraus balsamicoa
timjamia, rosmariinia
riistamaustetta
paprikaa
suolaa, pippuria
jauhoja
pastaa lisukkeeksi


Leikkaa sulanut paisti sopiviksi patapaloiksi. Me leikkasimme aika ohuiksi siivuiksi, jotta kypsennysaika ei olisi niin tolkuttoman pitkä. Mausta lihanpalat riista- tms. mausteella, sekä suolalla ja pippurilla. Kieritä lihat sitten jauhoissa ja ruskista padassa. Ota lihat pois padasta ja jätä syrjään hetkeksi. Paista sitten kuutioitu possunkylki ja aseta myös sivuun.

Seuraavaksi paista silputtu sipuli, valkosipuli, kuutioidut sellerit ja porkkanat. Lisää sitten lihat takaisin pataan. Lorauta päälle pari desiä punaviiniä ja kiehuta kunnes viini on haihtunut pois. Mausta sitten haluamallasi tavalla. Meillä oli puutarhassa sitruunatimjamia ja rosmariinia, joten laitettiin niitä ja kaapista yksi laakerinlehti, sekä suolaa, pippuria ja paprikaa. Ja kuivattuja sieniäkin lisättiin vähän.

Kaada pataan lihaliemi sekä tomaatit. Me käytimme Puljonki Oy:n vasikanlientä ja kuorittuja tomaattea tölkissä. Lisättiin myös muutama ruokalusikallinen tomaattipyrettä. Taisimme lorauttaa sekaan vielä vähän punaista balsamicoa.

Anna padan hautua liedellä tai uunissa 2-3 tuntia. Tarjoile pastan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti