perjantai 28. maaliskuuta 2014

Empanadas vol. 2


Näin Kivistössä-blogin Marin kauniit empanadat ja päätin itsekin tehdä empanadaksia uudemman kerran, mutta kokeilla Marin tapaan versiota jossa piirakat kypsennetään uunissa, uppopaistamisen sijaan. Nyysin siis Marin taikinaohjeen. Kiitos!

Täytteihin päätin käyttää mitä kaapista löytyy. Tein kahta eri sorttia; kasvis ja liha. Jannen kokkauksista jäi paistettua jauhelihaa, joten käytin sitä. Kasvistäytteeseen tuli fetaa ja pinaattia. Tosin siihen kasvistäytteeseen lipsahti vahingossa myös pekonia, kun se piti käyttää kaapista ennen kuin se kävelee ulos...

Empanadas taikina

7,5 dl vehnäjauhoja
170 g kylmää voita
1/2 tl suolaa
1 muna + 1 muna voiteluun
n. 5-10 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa ja lisää siihen kuutioitu voi. Hiero voi ja jauhoseos tasaiseksi. Lisää seokseen muna ja noin puolet vedestä. Sekoita taikina kiinteäksi. Lisää vettä tarvittasessa. Muodosta taikinasta pallo, laita pallo elmukelmuun ja jätä jääkaappiin odottamaan. Tässä vaiheessa oma taikinani tuntui aika rakeiselta, mutta oltuaan jääkaapissa hetken se oli oikein sopivaa.

Anna taikinan levätä kylmässä ainakin puoli tunita ja tee sillä välin täytteet.


Jauhelihatäyte
n. 200-300 g paistettua jauhelihaa
1 punainen chili
2 rkl maissia
2 rkl herneitä
paljon mausteita

Minulla oli ylijäämä jauhelihaa, jotka laitoin uudestaan pannulle ja maustoin reilusti eri mausteilla ja lisäsin mukaan myös yhden punaisen chilin, sekä herneitä ja maissia. Mausteiden kanssa ei kannata arkailla!

Pinaattifetatäyte, pekonilla
1 paketti pinaattia
1/3 pakettia Patros fetaa
1/2 sipuli
1 valkosipulin kynsi
thai basilikaa
pippuria
öljyä paistamiseen

Paista pannulla ensin pekoni. Siirrä se sitten erilliseen kulhoon.
Kuullota sipuli, valkosipuli ja pinaatti pannulla ja lisää sitten kulhoon pekonin kanssa. Murenna kulhoon fetaa ja silppua mukaan thai basilikaa tai muuta tuoretta yrttiä.

X X X 

Kauli taikinasta muutaman millin paksuinen levy ja leikkaa siitä muotilla tai pienellä kulholla pyöreitä taikinan palasia.

Täytä pyörylät täytteellä, noin yksi ruokalusikallinen per pyörylä, koosta riippuen. Kostuta taikinan reunat vedellä ja taita taikina puolikuun muotoon. Paina reunat kiinni esimerkiksi haarukkaa käyttäen ja rypytä reuna sitten kauniiksi. Asettele empanadat leivinpaperin päälle pellille, voitele munalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.


4 kommenttia:

  1. Kauniit ovat. Meilläkin siirryttiin aika nopeasti uppopaistamisesta uunikypsennykseen. Jotenkin maistuvat paremmilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vähemmän siivoustakin jää tästä uuniversiosta!

      Poista
  2. Varsinkin tuo pinaattiversio kuulostaa houkuttelevalta. Taisi päätyä tämäkin resepti jatkuvasti pitenevälle testattavien listalle!

    VastaaPoista