maanantai 10. maaliskuuta 2014

Sitruunaiset limoncello-kuppikakut


Vanhempani olivat kylässä viikonloppuna ja päätin naistenpäivän kunniaksi kokeilla taas leipurin taitojani. Iskin silmäni jo aikaa sitten tähän Lemon-Limoncello Cupcake ohjeeseen Brown Eyed Baker blogissa ja päätin että nyt on hyvä hetki testata tämä. Meillä harvemmin tehdään jälkkäreitä, mutta ajattelin että tällainen sitruunainen voisi upota porukkaan hyvin.

Kuppikakuissa oli melkoinen työ (vaikkakin ohjeessa sanottiin että tämä on helppo ja joutuisa resepti!), mutta minä olenkin aika onneton jauhopeukalo. Kuppikakut onnistuivat kuitenkin aika hyvin, vaikkakaan eivät olleet kovin ilmavia ja kuorrutteeni ei oikein vastannut alkuperäistä kuvaa... Olivat kuitenkin ihan kauniita ja sitruunaisen raikkaita. Ja makeita. Ja hyviä.

Limoncello kuppikakut (n.12 kpl)

Kuppikakkujen taikina
n. 4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
60 g suolatonta voita
60 g tuorejuustoa, esim. Philadelphia
3 munaa
3 rkl limoncelloa
1 dl piimää
0,5 dl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori  

Sitruunatäyte, eli lemon curd
kahden sitruunan kuori
1 dl sitruunamehua
0,5 dl sokeria
1 muna + 1 keltuainen 

Kuorrute
60 g suolatonta voita
120 g tuorejuustoa, esim. Philadelphia
1 rkl limoncelloa
5 dl tomusokeria

Aloita tekemällä kuppikakut. Aseta uuni 180 asteeseen. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauho ja suola. Sekoita toisessa kulhossa vatkaimella huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja sokeri kunnes seos on pehmeää. Sekoita sitten joukkoon munat yksitellen, vatkaten hyvin välillä. Lisää sitten limoncello ja vatkaa lisää. Sekoita joukkoon jauhot ja piimä vuorotellen, aloittaen ja lopettaen jauhoilla. Lisää lopuksi sitruunanmehu ja kuori. Sekoita. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista uunisssa noin 20 minuttia tai kunnes kypsiä. Omat kuppikakkuni eivät olleet ihan niin ilmavia kuin olisin toivonut ja papaerivuoat olivat aika huonoja ja osa romahti uunissa. Höh.

Tee sitten kuppikakkujen sitruunatäyte. Laita sokeri, sitruunamehu ja sitruunankuori paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta niin että sokeri sulaa seokseen. Sekoita toisessa kulhossa muna ja keltuainen yhteen. Lisää sitten hyvin varovaisesti ja vähän kerrallaan kuuma sitruunaliemi munaseoksen joukkoon. Tässä on oltava varovainen, ettei munista tule kokkelia. Kun olet yhdistänyt nämä, siirrä seos takaisin kattilaan ja kiehuttele kokoajan sekoittaen kunnes siitä tulee paksua massaa. Jätä jäähtymään.

Nyt voit tehdä kuorrutteen. Vatkaa kulhossa sekaisin huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää sitten limoncello ja lopuksi siivilöity tomusokeri. Oma kuorrutteeni jäi vähän löysäksi, mutten tohtinut laittaa enää grammaakaan sokeria lisää, joten tyydyin siihen näin.


Sitten yhdistetään kuppikakkujen ainesosat. Aloita kaivertamalla kuppikakuista osa sisustasta ulos pienellä lusikalla. Täytä kolot sitruunatäytteellä ja kuorruta lopuksi limoncello-kuorutteella. Koristele esim. tuoreilla vadelmilla.

2 kommenttia:

  1. Tosi sieviä ja ihan varmasti herkullisia, tuo lemon curd-täyte näyttää erityisen ihanalta. Meikäläisellä onkin parhaillaan limoncelloa valmistumassa, joten tämä resepti tuli kuin tilauksesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain limoncello-pullon lahjaksi joskus vuosia sitten... en tiedä miten se onkaan kaappiin jäänyt huomiotta. Tulipa nyt korkattua!

      Poista