lauantai 31. tammikuuta 2015

Friteerattu wonton

 

Ei liene mikään suuri salaisuus, että Janne ja minä fanitamme kovasti aasialaista ruokaa. Haen usein ideoita aasialaisen ruoanlaittoon paitsi monista ruokakirjoistani, myös Rasa Malaysia ruokablogista. Surffailin kyseisellä sivustolla aikaisemmin viikolla ja tämä friteerattu wonton resepti osui silmään, enkä saanut sitä pois mielestäni. Rakastan dim sumia ja teen niitä aika ajoin, mutta en ole koskaan tehnyt tällaista friteerattua versiota, ainoastaan höyrytettyjä. Pakko kokeilla, näytti niin herkulliselta. Muokkasin Been reseptiä hieman lisäämällä enemmän mausteita, mm. inkivääriä ja valkosipulia.

Jannen keskittyessä talonparannusprojektiin, minä väsäsin wontoneita. Niitä tuli paljon ja näpräämisessä meni aika kauan! Mutta lopputulos oli hyvä. Jäi hieman kuitenkin harmittamaan etten lisännyt taikinaan tuoretta korianteria, kun se jopa kävi mielessä. Olisi sopinut hyvin.

Friteerattu wonton
n. 35 kpl
150 g rapua
300 g broilerin jauhelihaa
1 kevätsipulin varsi
1 valkosipulin kynsi
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1 rkl seesamiöljyä
1 tl maissijauhoa
ripaus chiliä
pieni loraus kalakastiketta
suolaa
valkopippuria

1 rypsiöljypullo friteeraamiseen
1 pkt wonton-kuoria
chilikastiketta dippaamiseen

Ota ihan ensimmäiseksi wonton-kuoret sulamaan. Hienonna ravunliha ja sekoita broilerin jauhelihan kanssa. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli, lisää massaan. Mausta massa chilillä, suolalla ja valkopippurilla. Lorauta mukaan myös seesamiöljy ja kalakastike. Lisää lopuksi teelusikallinen maissijauhoja. Sekoita hyvin.

Kun wonton-kuoret ovat sulaneet, aloita wontoneiden täyttö. Pidä wonton-kuoret kostean pyyhkeen alla, jotta ne eivät pääse kuivumaan.

Aseta wonton-kuoren keskelle teelusikallinen täytettä. Kostuta kuoren reunat vedellä ja rypistä sitten kuori kiinni reunoista.

Friteeraa wontonit rypsiöljyssä esim. wok-pannussa kunnes kullanruskeita, noin 4-5 minuuttia. Minä käytän uppopaistamiseen usein erillistä rasvakeitintä, mutta tällä kertaa käytin wok-pannua, sillä siihen tarvitaan vähemmän öljyä. Hyvin onnistui näinkin, vaikka öljyä räiskyi jonkin verran ja siivoustöitä tuli kohtalaisesti.    

Tarjoile wontonit kuumina makean chilikastikkeen kera.





lauantai 24. tammikuuta 2015

Kesäkurpitsakeitto

 

Pidän siitä että saan viikonloppuisin käyttää ruoanlaittoon paljon aikaa, mutta arkena ruonlaitto on parhaimmillaan nopeaa ja helppoa. Sosekeitot ovat minusta aivan mahtavia ja niitä tulee tehtyä aika ajoin. En ole kuitenkaan koskaan tehnyt keittoa kesäkurpitsasta ja sellainen minulla oli jääkaapissa, joten ajatelin kokeilla tätäkin. Nopea googletus kertoi että kesäkurpitsakeitto on ihan yleinen juttu. Lisäsin omaani myös sipulia, porkkanaa ja jämäparsakaalia. Aikomukseni oli lopuksi lisätä keittoon kermaa tai sulatejuustoa, mutta keitto olikin niin hyvää sellaisenaa, etten tohtinut siihen muuta enää lisätä. Yhden keitetyn kananmunan kyllä lisäsin keittoon lopuksi ja se toimikin oikein hyvin.  Yum-my. 

Kesäkurpitsakeitto
2:lle
1 pienhkö kesäkurpitsa
1 porkkana
1/3 parsakaalia
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
1 keitetty kananmuna
öljyä

Pilko sipuli ja kuullota sitä kattilassa tilkassa öljyä. Lisää sitten porkkanan palat ja jatka kuullottamista. Huuhtele ja pilko kesäkurpitsa ja lisää kattilaan. Minä lisäsin samalla myös noin kolmanneksen parsakaalin jämän joka oli jääkaapissa. Lisää vettä niin että se melkein peittää kaikki vihannekset. Tiputa kattilaan vielä yksi kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 5-10 minuuttia kunnes vihannekset ovat kypsiä ja soseuta sitten.

Tarkista maku. Mausta esim. pippurilla.

Tarjoile keitetyn kananmuna kanssa.


sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Huevos rancheros eteläafrikkalaisittain


Lankoni tuntee Vantaalla asuvan Etelä-Afrikkalaisen miehen, joka valmistaa ja myy mm. Etelä-Afrikkalaista boereworsia ja biltongia. Hän oli ainakin taannoin Tikkurilan maalaismarkkinoilla, jolloin ostimme häneltä näitä herkullisia raakamakkaroita. Päätin käyttää makkaraa aamupalan valmistukseen ja lopputulos oli jonkin sortin afrikkalainen versio klassisesta meksikolaisesta ruoasta huevos rancheros.

Huevos rancheros ja boerewors
2:lle
1 pieni sipuli
2 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
1/2 punainen chili
1-2 raakamakkaraa, itse käytimme siis boereworsia
pieni kourallinen juustoraastetta, esim. cheddar
persiljaa

Pilko makkara siivuiksi ja paista kypsäksi tilkassa öljyä. Itse poistimme myös makkaran kuoren, joka oli aika paksun oloinen.

Pilko sipulit ja cili. Halkaise tomaatit ja poista siemenet. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Ota esiin paistinpannu joka sopii myös uunikäyttöön. Lorauta pannulle tilkka öljyä ja aloita paistamalla sipulia. Lisää sitten valkosipuli ja chili, sekä tomaattikuutiot. Siirrä kypsennetty makkara pannuun, lisää vähän vettä ja anna kypsyä hiljalleen 5-10 minuuttia. Mausta esim. suolalla, pippurilla ja tabascolla. Kun seos on kypsää eikä kastike ole liian juoksevaa, tee kastikkeeseen pari 'kuoppaa' ja riko niihin kanamunat. Kypsennä uunissa (n. 175 astetta) kunnes kananmunat hyytyvät, mutta eivat ole läpikypsiä. Lisää ihan kypsennyksen loppuvaiheessa seoksen päälle vähän juustoraastetta. Koristele lopuksi persiljalla.

Tarjoile tortillan tai paahtoleivän kanssa.

lauantai 17. tammikuuta 2015

Koftaa pita-leivässä


Takana on ensimmäinen kokonainen työviikko pitkään aikaan. Viikko meni nopeasti, mutta perjantai-iltana oli kuitenkin aika väsynyt olo ja ruoanlaitosta piti tehdä helppoa ja nopeaa. Pakastimesta löytyi karitsan jauhelihaa ja päätimme tehdä kofta-tyyppisiä lihapullia. Emme keksinyt mitään järkevää lisukkeeksi, joten päädyimme helppouden nimissä kaupan valmiiseen pitaleipään. Pitaleipä olikin hyvä ratkaisu, sillä leipään sai helposti sujautettua kaikkea muutakin jämäkamaan; fetaa, tomaattia, avocadoa...

Kofta-resepti mukailee Yotam Ottolenghin Jerusalem kirjan kofta reseptiä.

Kofta
n. 12 kofta-palloa
n. 500 g karitsan jauhelihaa
1/4 pientä sipulia hienonnettuna
pieni kourallinen pinjansiemeniä paahdettuna ja hienonnettuna
pieni kourallinen persiljaa hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
reippaasti ras el hanout mausteseosta
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

Pita-leivän täytteeksi
chili-majoneesia
tomaattia
avocadoa
fetaa
tuoretta korianteria

Sekoita koftan ainekset keskenään ja anna massan tekeytyä hetki. Muotoile sitten lihasta pitkähkön muotisia palleroita ja paista ne öljyssä paistinpanussa kypsiksi.

Kypsennä pita-leivät ohjeen mukaan ja avaa ne taskuiksi. Täytä leivät kofta-pullilla ja muilla haluamallasi täytteillä. Me käytimme mm. chilmajoneesia, tomaattia, fetaa ja avocadoa, sekä tuoretta korianteria.

Street-foodin hengessä tarjoilin pita-leivät leivinpaperista muotoilluista taskuista.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Scampi-chorizopasta

 

Tuntuu siltä, että pakastin on aina täynnä. Osasyy on siinä, että vaikka kuinka olisi kauppalista kauppaan mennessä, sitä jotenkin aina innostuu eri raaka-aineista ja loppupeleissä ruokaa tulee ostettua likaa. Osa päätyy vääjäämättä pakastimeen.

En välitä suuremmin uuden vuoden lupauksista, mutta kova aikeeni kuitenkin tänä vuonna on se, että käytän enemmän raaka-aineita pakastimen uumenista ja ostan ruokaa hieman harkitummin kaupassa. Katsotaan kuinka kauan tätä kestää...

Pakastimeen kurkattuani sunnuntaiaamuna löysin mm. chorizo-makkaraa ja scampeja. Muistelin että ne ovat ihan kelpo yhdistelmä ja niistä saisi varmaan hyvän pastan. Tuumasta toimeen.

Scampi-chorizopasta
2-3 chorizo-makkaraa
n. 6 scampia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pieni keltainen paprika
1 punainen chili
2 tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
savupaprikaa
suolaa, pippuria
oliiviöljyä
basilikaa
pastaa kahdelle, esim. fusilli-pastaa

Keitä pasta ohjeen mukaan. Pastan kiehuessa paloittele sipuli, valkosipuli, chili, paprika ja makkara. Kuumenna oliiviöljyä isossa paistinpannussa tai -kasarissa ja lisää siihen sipulit, chorizo ja paprika. Paista hetki. Lisää sitten lohkottu tomaatti ja tomaattipyre ja jatka kypsentämistä. Lisää lopuksi scampit ja kypsennä kypsiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikalla. Itse lisäsin myös chiliä, sillä tuore chili ei ollut tällä kertaa kovin tujua. Jos kastike on liian paksua, lisää siihen vähän pastan keitinvettä.

Kun pasta on valmis, siivilöi se ja kaada kastikkeen joukkoon. Sekoita kastikkeen joukkoon tuoretta basilikaa ja tarjoile.

Tämä ei suinkaan ollut pastan aatelia, mutta kelpo iltapala - ja olin oikein tyytyväinen siihen, että kastikkeeseen upotettiin kaikkea sitä mitä tarjolla sattui olemaan. Joka päivä ei tarvitse käydä kaupassa.

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Valkosipuli-chilikatkaravut ja valkosipulileipä


Ostin vastikään ison pussin valmiiksi kuorittuja scampeja. Ne on suurta herkkuani ja niistä saa niin nopeasti maittavan aterian tai välipalan. Tällä kertaa tein pakkaspäivän iloksi pienen välipalan, jolla jaksoi iltapalaan asti. Tästä on helppo tehdä erilaisia variaatioita ja yrttejä vaihdellen voi tuunata makumaailmaa aasiasta eurooppaan. Minulla oli tuoretta korianteria, joten käytin sitä ja se toi mielestäni hivenen aasialaista makumaailmaa tähän välipalaan. Valkosipulia oli aika paljon, joten on hyvä että meillä ei ollut paljon kanssakäymistä muiden henkilöiden kanssa eilen ja tänään!

Valkosipuli-chiliravut  
2:lle
n. 10-12 kuorittua jättikatkaravun pyrstöä
1 punainen chili
1-2 valkosipulin kynttä
pieni kourallinen tuoretta korianteria
sitruunaa
suolaa, pippuria
oliiviöljyä

Valkosipulileipä
esipaistettu patonki
1-2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä

Marinoin katkarapuja oliiviöljyssä, valkosipulissa ja chilissä puolisen tuntia ennen kuin paistoin ne pannulla, mutta ne voi paistaa pannulla suoraankin chilin ja valkosipulin kanssa jos marinointiin ei ole aikaa. Niiden kypsentämiseen menee vain muutama minuutti, joten se kannattaa tehdä silloin kun valkosipulileipä on uunissa tai juuri uunista valmis.

Paista katkaravut kypsiksi oliiviöljyssä pannulla. Mausta siten tilkalla sitruunamehua, suolalla, pippurilla ja hienonnetulla tuoreella korianterilla.

Valkosipulileivän kanssa käytin oikopolkua ja käytin esipaistettua patonkia. Kypsensin patongin uunissa ohjeen mukaan, halkaisin sitten kahtia ja sivelin molemmin puolin oliiviöljyvalkosipuliseoksella, jonka jälkeen grillasin hetken grillivastuksen alla.

Nopeaa, helppoa, hyvää.